26 Şubat 2009 Perşembe

PORTAKAL REÇELİ

Portakal-Reçeli4


Portakal kış mevvalarının içinde en sevdiğimdir. Sadece meyva olarak değil her türlü tatlı hamurişlerinde ( kek, kurabiye vs.) veya pudinglerde kullanıyorum. Zeytinyağlı kereviz yaparken mutlaka bir portakalın suyunu ilave ediyorum. Hiç portakallı ördek yemedim ama mutlaka onada çok yakışmıştır :) Kısaca kabuğu ayrı lezzet veriyor, suyu ayrı..Bu nedenle vereceğim portakal reçelinin tadınında harika olduğunu söylememe gerek yok. Bu reçelde en önemli nokta, kalın kabuklu olan yafa portakaldan yapılması..Az da olsa tezgahlarda görülmeye başladı ama genel olarak kış sonunda yafa portakal çok bol oluyor.Gelelim tarifine..


MALZEMELER


1 kg. yafa portakal (kalın kabuklu)

750 gr toz şeker

1/2 çorba kaşığı limon tuzu



YAPILIŞI


-İyice yıkayıp kuruladığınız portakalların kabuklarını rendenin ince kısmıyla hafifçe rendeleyin.

-Bir tencereye su doldurup portakallar bütün olarak içine koyun. Yaklaşık 6-7 dakika kaynayan portakalları süzüp yeniden suyla dolu tencereye alın. Bu işlemi toplamda 3 kez yapın.

-Son kez kaynattığınız portakalları süzgeçe alın ve soğumaya bırakın.

-Portakallar soğuduktan sonra keskin bir bıçak yardımıyla 6 yada arzu ederseniz 8 eşit dilime (elma dilimi) ayırın. Rulo şeklinde yuvarladığınız her bir dilime kürdan batırarak açılmamasını sağlayın.

-Portakal rulolarını tencereye dizdikten sonra üzerleri örtülecek şekilde tozşekeri dökün.
-Yaklaşık 30 dakika ağır ateşte pişen portakallara limon tuzunu da ilave edip 10-15 dakika daha kaynatın.
-Tenceresinde soğuyan portakallardan kürdanları çıkarın. Kavanoza önce rulo şeklini bozmadan portakalları yerleştirin, sonra üzerine reçelin suyunu dökün.

**Ölçüleri artırıp büyük miktarlarda yapabilirsiniz. Portakal reçeli çok uzun süre şekerlenmeden dayanıyor.

Afiyet olsun...


13 yorum:

Adsız dedi ki...

Nefis görünüyor.Ben bu sene ilk defa denedim ama benimki hem yapılış hem de şekil itibariyle biraz daha farklı.Sitemde var.Bir kere de böyle deneyeyim..Ellerine sağlık.Sevgiler...

DANIEL EFE'nin annesi Nagehan dedi ki...

Feyzacigim ellerine saglik. Bizde turuncun kabugundan recel yaparlar. Turunc az bulundugu icin portakal kabugu onerisi harika bir fikir. Laf aramizda bu receli herkese ikram etmeyiz, yapimi zor oldugu icin takdir edecek olana ikram edilir :)
Istanbulda basimiza gelen pismis tavugun basina gelmedi su anda baska bir ulkedeyim. Ama donecegim hala Kanada'ya gitmeden gorusuruz diye umut ediyorum

Seda dedi ki...

nefis görünüyo reçel değilde tatlı olarak tüketilmeli ellerine sağlık,sevgiler.....

İlker Ergin dedi ki...

Şekerim çok güzel görünüyor,ama reçeli değil portakalı alayım bir zahmet..biliyon sen nedenini:))
Bu arada özleyen arar canımın içi,bilmem anlatabildimmi:)))Öpüldünüz şekerim...

made in funda dedi ki...

ağzımın suyu aktı.nefis bir reçel olmuş canım.ellerine sağlık.afiyetle yiyin...

Şehnaz dedi ki...

merhabalar,portakal reçelimi.hımmmm şahane inşallah birgün deneyeceğim.çünki reçel yapmayıda yemeyide çok severim.KEKCAFE.BLOGSPOT.COM

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

tek kelimeyle
ENFES..

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Feyzacım
Ellerine sağlık.reçel harika görünüyor.Portakalın mis kokusunu çok seviyorum.Birde şu portakallı ördeğin tadını bende merak ediyorumm:)

leyya dedi ki...

ayyyy bu nasıl güzel bişey böyleee..ben hiç denemedim portakal reçelini .bizim ahali sevmiyor reçeli nedense..ama görüntüsü için olsun deneyeceğim inşllh..eline sağlık feyzam..foto ayrı güzel reçel ayrı..toptan tebrik sunuyorum))

Adsız dedi ki...

portakalın her türlü çeşidini severim..reçelide harika görünüyor.elinize saglık.sevgiler.

Şeker Mutfak-Asia Asiye Aksakal dedi ki...

Sevgili Feyza, 2 gün önce ben de denedim, senin tarifinin aynısını. Fakat portakalın dilimleri (iç kısmı) baskı yaptı, rulo yapmakta zorlandım, kimisi kırıldı, kimisinin kürdan taktığım uç kısmı yırtıldı çünkü uçlar birbirine zor kavuştu. Kimisi de rulu oldu fakat onlarda kaynarken açıldı. Açılmayan tek tük kaldı içinde. Şunun püf noktasını verirsen çok sevinecem. elma dilimi yaparken kaç cm. gibi dilinmeli? ben ortalama 1-1.5 cm. dildim.
Sevgiler canım..

ayşegül mutfakta dedi ki...

portakal kabuğu reçeli çok zahmetli bir reçeldir ama tadıda bir başkadır eline sağlık canım maharetli hatunum

Neş'e dedi ki...

selam feyza :)
aynı tarif bende de var, heryıl annemle yaparız ve arada çıkarır talı niyetine bile yeriz. ama bizde daha çok turk kahvesi yanında ikram ederiz. çok eski bir tarifmiş eski İstanbullu bayanlar bilir denir hatta Rumlarında çokca yaptığı bir lezzetmiş. ellerine sağlık enfes görünüyor