4 Nisan 2008 Cuma

KÜLÜNÇE

külükçe1


Eveetttt geldik yeni bir hafta sonu tatilinin arifesine...Herkeste haftanın yorgunluğunun aksine bir mutluluk görür gibiyim :)) En azından ben öyleyim, hala okul yıllarımdan kalan bir alışkanlık olsa gerek cuma günü benim için 3 günlük hafta sonu tatilinin 1. günü gibidir :)) Okuldan koşa koşa eve gelir, daha formamı çıkarmadan verilen tüm ödevlerimi bitirir ve kendime koskocaman bir tatil hediye etmiş olurdum...İşte taa o zamanlarda ablamla birlikte hafta sonu için çeşit çeşit pastalar kurabiyeler yapar, 5 çaylarını kesinlikle atlamazdık :)) Hazır ablam demişken konuyuda bağlamış olayım, ablam çok marifetlidir, hani 10 parmağında 10 marifet derler ya benim ablamda 100 marifet vardır herhalde..Şimdi tarifini vereceğim bu yöresel lezzetide ocak ayı Lezzet Dergisinde görüp beğenip o yaptı..Hemde taaaaaaa ocak ayında, ama bir türlü yayınlamak için sıra gelmemişti..
Dergide söylenildiğine göre Külünçe Urfa yöresine ait bir çörek.Özellikle ramazan ayında sahur zamanı ve bayramlarda hazırlanırmış..En önemli özelliği ise bayatlamadan haftalarca saklanabilmesiymiş...Gerçi biz haftaları beklemedik doğal olarak, yapıldığı gün hepsini silip süpürmüştük:))
Bu arada arka plandaki minik panolar da benim marifetlerim :)))))))) Dört farklı teması olan bu panocuklardan biri ( yeşil olan) bir sweet shop vitrini.. Raflarında neler yok ki; cupcakeler, bir adet turta, kavanoz içinde reçeller ve enfes iki yaş pasta ve yine kavanozlar içinde üzüm ve erik şekerlemesi :)) Çok seviyorum bu panomuuuu :))

külükçe

MALZEMELER

500 gr. un

1/2 kibrit kutusu yaş maya

1 çay bard. ılık su

1 çay kaşığı mahlep

1 çay kaşığı tarçın

125 gr tereyağı

1 kahve fincanı ayçiçek yağı

1 yumurta sarısı

Tuz

YAPILIŞI

-Tereyağını eritip bir tarafta ılımaya bırakın.

-Unu bir kaba eleyin, tuz,mahlep ve tarçını ilave ederek karıştırın.

- Yaş mayayı ılık suda eritin.

-Unlu karışımın ortasına açtığınız havuza, ılıyan tereyağının, ayçiçek yağını, mayayı ve tuzu ilave edip sert bir hamur oluncaya kadar yoğurun.

-Hamurdan kopardığınız mandalina büyüklüğündeki parçaları merdane yardımıyla (un serpilmiş tezgahta) 1 cm. kalınlığında ve 6 cm. çapında açarak yuvarlak hamurlar hazırlayın.

-Tepsiye dizdiğiniz çöreklerin üzerine yumurta sarısı sürün ve 170 C de önceden ısıttığınız fırınınızda üzerleri pembeleşinceye kadar pişirin ( yaklaşık 35 dak.)

Afiyet olsun....

41 yorum:

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Günaydıın :) Ablanın ellerine sağlık Feyza'cım, hiç bilmiyordum bu çöreği.. Uzun zaman bayatlamaması da önemli bir avantaj, ani misafirler için ideal.. Güzel bir haftasonu dilerim..

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Ay neler olmuş neler ben gelmeyeli...
Külkedisi harika :))
Ve sipariş aldığınız kafe çok güzel görünüyor :)) Külünçe közlerinizin içi de külüyordur dimi bu arada :)) Abla'nın ellerine sağlık ;))
Sevgilerrr

DENİZSEFASI dedi ki...

feyzoşum harika görünüyor, ablacığının da ellerine sağlık.
iyi haftasdnları
sevgilerrr

ebrulitatlar dedi ki...

Siz abla kardeş ne kadar marifetlisiniz maşallah diyorum tekrar size. Bu çöreği bende dergide görmüştüm. Ama denemedim tabiki. Ablanın ellerine sağlık Feyza'cım. Panolarınıda flu görüntüden biraz incelemeye çalıştım ama, daha net görmek isterdim. Onun için ayrı birpost yayınlarsın artık. Elceğizlerine sağlık hayatım. Sevgiler,öptüm, iyi haftasonları..

ceyt dedi ki...

feyzacım ablanın ellerine sağlık.ablan da sende çok marifetlisin tatlım.maşallah ikinize de.
öpüyorum kocaman sevgiler..

nil-nennenmutfakta dedi ki...

Selamlar nefis olmuşlar sahidende panolarada bayıldım :)Hayırlı cumalar dilerim...
NİL

Adsız dedi ki...

Nefis bir çörek tarifi vermişsin. Aşağıdaki pasta da mükemmel. Ablanın da senin de ellerine sağlık.

saniyesultan dedi ki...

ablanızın ellerine sağlık çok güzel gözüküyor......

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

HEM TARÇINLI HEMDE TUZLU... İLGİNÇ BİR ÇÖREK OLMUŞ... ÖPÜYORUM GÜL YANAKLARDAN...

SICACIK SEVGİLER...

uygarimizlahayat dedi ki...

Gepçemmmmmmm sizin ailede marifetsiz biri var mı :))) gelini bile seçip öyle almışsınız valla :))) Canım ablanın ellerine sağlık, harika görünüyor külünçe, panoların çok uzak kalmış bizim için ayrıca eklersen daha çok seviniriz, canım benim kocamannnnnnn öpüyorum seni, iyi haftasonları görüşmek dileğiyle, yarın benim için de bol bol sohbet edin, kahve için yanına kurabiye yemeyi de ihmal etmeyin, miss zerrinime de selam söyleyin hadi byeee, çenem düştü hehehe...

Gönül dedi ki...

gepçemmmmmmmmmmmmmmmm şayet bigün evlenmeye karar verirsem düğün pastamı size yaptırcam ehehehehehehe ellerinize sağlık bayıldım bacummm marüfetlü bacularım...heee kı sınavları bu hafta bitsin ne zaman isterseniz gelin ni demek:)))yeavrım hade ben ders çalışıyım rüyalarıma bile girdi şu sınav valla:)))) öpüyorum...buraya kadar yazdıklarım efeciğimin ark pastası içinde:))) nesloş ablamıza sıra geldi ellerine sağlık onunda harika yapmış valla nasıl canum çektü annatamam.....:))) ben bu gidişle 70i bulcam.....bu nasıl iştah açılma patlşamasırdır annamadım gitti valla..hade ben öptüm sende gerekeni yap.....sevgilerimle lolitam:)))

Hülya dedi ki...

Feyza'cığım,
Ne becerikli hanımsın sen öyle..
Pastalar, panolar..
Bir şeyler üretmek ne hoş bir duygu değil mi?
Mutfağa girmek zahmetine dahi katlanamayan o kadar çok insan var ki..Bırak el becerileri ile uğraşmayı.
Onlar bizim bu merakımızı bir türlü anlayamıyorlar..
Hatta gereksiz buluyorlar..

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Sevgili Feyza,
Anlaşıldı ki sizin aile çok marifetli.
Eminim bunda ikinizi de yetiştiren annenin payı büyüktür.
Külünçeye gelirsek,mahlep ve tarçının mis gibi kokusu,tereyağının lezzeti ile bu külünçeler yenip yutulmazda ne yapılır?
Ablanın ellerine sağlık,nefis görünüyorlar.
Bu arada arkada ki yapmış olduğun panolarda cıvıl cıvıl görünüyorlar,daha yakından ve net olarak görmek isteriz.

Neş'e dedi ki...

oldum bittim doğu anadolu sofrasına bayılmışındır, Külünçe görünce yorum yazmadan geçemedim. ablanızın eline sağlık, ayrıca tebrik ederim çok güzel pişirilmiş rengindne belli ;)

sevgiler..

ebrulitatlar dedi ki...

Feyza'cım e-mail attım sana. Geldimi acep?

inci dedi ki...

canımm bu hamurlar mis gib,hem tarçın hem mahlep,harikaaa....ellerine sağlık....ben senin panolarına bayıldımmm...çok zevklisin canımm....her şey için eline yüreğine sağlık....

anneminkizıyim dedi ki...

Canim ellerine saglik, cok güzel olmus, buna benzer bir sey duymustum, yanliz onun icine mahlepten ayri bir baharat konuluyor diye duydumdu, yoksa bu ayrimi bilemiyorum. Harika görünüyor, ellerine saglik. Ayrica panolarinda cok güzel olmus, ellerine saglik, sevgiler...

Adsız dedi ki...

harika gorunuyor bunlar harikaaa
ellerine saglik canim

guzel bir hafta sonu dilerim

www.yenitadlar.blogcu.com

NiNo dedi ki...

ABLASINA BAK KARDESINI ALMI DIYELIM O ZAMAN DATLUM :) NEFIS BISIYE BENZIYO ZATE DENEMEK LAZIM EN KISA ZAMANDA OPUCUKLERRRR

aNNePeRi dedi ki...

içinde mahlep olupda beğenmediğim bişey hatırlamıyorum ben ya çok seviyorum mahlebi.Çok gevrek gevrek duruyo.Bizde 3 kız peşpeş oluğumuzdan bu kız kardeşler mutfakta olaylarını çok iyibilirim.Hele elmalı turta maceramız vardı hiçbirimiz unutmayız:)
ellerine sağlık canım ablana da sevgiler :)

NİLÜFER dedi ki...

Ablanızın eline sağlık külünçeyi ilk defa duydum bayatlamaması çok güzel
Diğer tarifleriniz hele de pastalarınız çok güzel insan bakmaya doyamıyor nasıl yiyecek:))) Kafe çok şık orada oturup sıcak bir çay ve sizin kurabiye ve pastalarıızdan yemek çok hoş olurdu eminim. Sevgiler...

sekergibi dedi ki...

yeavrım
yerim senin külünçeni ben.
bir gün giremiyorum nete döktüryorsun.
bu hafta saonu yokum bakim neler yapacaksın.
bekliyorum.
feyyzzzzooooooooş

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Ablacğının ellerine sağlık canımcım.
Bu arada sobeledim seni haberin ola:)))

öptüm kocamann

Disalce dedi ki...

merhaba fidanım...kepcem....feyzam....

ne çok ismin var ayol.....

güzel her koldan sarmışın bloğu....

ablanın ellerine sağlık....süpürülmeyecek gibi değil yani..harika....

senin panolarıda incemeleye çalıştım ama gözlerim uzağı görüyo ama bulanıklığa daha çare bulamadım...göremiyorum nedense..hihi....

güzele benziyor ama..ellerine sağlık bitoş....

lezzetyolculugu dedi ki...

Merhabalar enfes görünüyor.Cahilliğimi maruz görün
Külünçe sofrası diye bir kebapcı vardı bizim buralarda bende onu yöresel bir kebap sanıyordum.Şimdi burda görünce üşenmedim internetten bayağı araştırdım.Meğer herkes biliyormuş ben kalmışım birtek.
Mutlu günler dilerim

rümeysaninrüyasi dedi ki...

slmm ellerinize sağlık nefis olmuşlar bende hiç denemedim artık denerim sevgiyle kalın

Ayse Pamuk dedi ki...

canım hemşerim tarifi aldım en kısa sürede yapacağım.Ellerine sağlıkkk Ablanada benden çok ama çok selamlar.E bir kıtlama şekerli çayla iyi gider dimi:))

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Feyzacım
ablanın ellerine sağlık
bende gördüydüm bu tarifi
çok lezzetli görünüyor

ben diyet modundayım hala
inş. birgün bende yapar yerim:)

mutlu haftasonları
sevgiylen kal
öpüyorummm

meleginmarifetleri dedi ki...

ım külünçe pek güzel görünüyor ablanın ellerine sağlık .
Senin panolarda ne hoş olmuş öyle daha yakından görmek isterdim.
Sevgiler iyi haftasonları öptüm bayy

ab-ı hayat dedi ki...

Merhaba Feyzacığım,

Ablanın ellerine sağlık,nefis görünüyor.

Senin mutfak dışında ki marifetlerini de görmüş olduk ama daha yakından görmek istiyorummmm:))



sevgilerimi gönderiyorum...

Betül dedi ki...

feyzacığım, ablacığının ellerine sağlık, siz ailece marifetlisiniz demek ki, pano çok şeker görünüyor, etamin mi, boyama mı tam anlayamadım çok cici ellerine sağlık cnm, bu arada şeker hamuru pastaları ile ilgilenen, sipariş vermeyi düşünen arkadaşlarım var, fiyatı merak ediyorlar, 20 kişilik bir pasta ne kadara geliyor acaba ? sevgiler cnm.

cincinsfikirli dedi ki...

Feyzacım gene şahane görüntülerle karşılaştım sayfanı açınca..becerilerinizin paraya dönmesi harika:))hem de hakkınız..oralara yolum düşerse o cafede senin kurbişlerini yemek isterim. hepsi harika..bu çöreği denemek gerek, iştahımı kabarttı. Şu panolarını da daha yakından görelim..ellerinize sağlık, sevgiler..

Ilker Erdem dedi ki...

Canim son bir haftadir cok yogun oldugum icin ne blogumla ilgilenebildim ne de arkadaslarimi ziyaret edebildim. Seni bu cafe isi icin tebrik ettimmi onu bile hatirlamiyorum inan. Neyse cok sevindim canim yeni isinize. Tebrik ederim hayirli isler dilerim. Opuldun.

pelince dedi ki...

Vallahi pano harika ( marifetli hatunsun vesselam):) ,külünçeyi de ilk kez duydum..Ellerine sağlık..
Denenmeli diyorum..

Sevgiler

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Feyzam Fidanim,
sizler ailecek cok marifetli hatunlarsiniz, bizler bunu artik cok iyi biliyoruz, külünceler icinde ablanin da ellerine saglik demeden gecmeyeyim.

Hafta sonu tatiline Cuma'dan itibaren cok sevinenenlerden biride benim, ama maalesef yarin bitiyor bile, artik bir dahaki haftaya yine tüm gücler ve ümitler toplanmak üzere.

Herseye ragmen ben yine de sana ve ailene güzel bir hafta sonu tatili diliyorum ve kocaman öpüyorum...

ebrulitatlar dedi ki...

Feyza'cım canım hiç üzülme. Zaten rahatsızlandım ben o akşam. Boğazım yine şişti.Yutkunamıyorum. Tekrar antibiyotik almaya başladım. Bu virüs çok sevdi beni, gitmek istemiyor bir türlü. Kısmet değilmiş. Başka sefere inşallah. Çok öperim seni, sevgiler canım benim..

SeyyAh dedi ki...

Merhabalar Feyza hanım,
Öncelikle bizleri yalnız bırakmayıp uğrayıp vediğiniz moral destek ve dualarınız için içten teşekkür ediyoruz...
Geçmişimizin simgesel anıları bizleri ne de güzel gerilere götürüyor, değil mi?
Bizim oraların bu tür değişik kurabiyeleri o zamanlar yapıldığında kapışılırdı. Ne kadar üzmüşüz bizimkileri !...
Neyse sizin ve ablanızın ellerinize sağlık, ailecek ağız tadınızın devamı için duacıyız.
Ailecek selam ve sevgiler...

keskinli dedi ki...

selam canim
ablacininda ellerine saglik vallahi hayranim size cok marifetlisiniz
abla kardes cöreklerde nefis bayatlmasi gec oldugu icinde iyi bir sunum misafirlere sevgiler iyi pazarlar

Adsız dedi ki...

FAyzacim merhaba,
Artik mesajlara cevap veremeyecek kadar yogun oldugunu biliyorum..Ellerinize saglik hepsi cok guzel olmus... Ben de kuzen olarak Neslihan'in, senin becerikliliginize sahitim... Sahit olmaya da gerek yok aslinda hersey ortada...Hepinizi opuyorum.. SAglicakla kalin....Ozlem

İLKAY dedi ki...

Shirli Kepçem ahhh ahhh şu mayalı tariflerle aram hiç yok ama bunu deneyeceğim en kısa zamanda...en azından yarım ölçü denerim büyük ihtimal...umarım başarılı olurum canım...
Bu arada pastaların muhteşem ötesi...ellerine sağlık canım...

Mutfak Havlusu dedi ki...

senin bu tarifi annemle birlikte aldık:)
o arada yorumda ekleyecektik net gitti,bugüne kısmet oldu.
yöresel tatlar güzeldir bundanda abim bahsetmişti yanlış hatırlamıyorsam merak ediyordum tarifini sağol sayende aldık.